Wednesday, 12 December 2012

WHat a Day ~

Assalamualaikum Warrahmatullah :)

Jom kita ucap ALHAMDULILLAH, :) bersyukur apa yang Allah berikan kepada kita pada hari ini,

Jeng,jeng,jeng, ape ah? Hehe ,saje je,
Erm, hari ni HARI SELASA ! <-- TAKOT KORANG LUPE

Hari ni, Nak kongsi perkara yang saya alami, hehe :)
Ok nk bagi tips bagi sape-sape tak tahu lagi ..

 TIPS BANGUN AWAL !  


1. Tidur awal; sekitar 10 atau 11 malam supaya tidur anda mencukupi. <--sekarang dah pukul 12.15 am
2. Ambil wuduk sebelum tidur.
3. Tanam azam di dalam diri untuk bangun awal.
4. Baca surah Al-Mulk, tiga Qul dan doa sebelum tidur.<---ayat kursi pun eh
5. Pasangkan niat; 'Aku nak bangun pukul sekian kerana Allah.'
6. Maafkan semua orang sebelum tidur.
7. Elakkan makan makanan berat sebelum tidur.<--- padahal mkn burger sebelum tido hehe
8. Elak diri dari melakukan maksiat sebelum tidur.
9. Gunakan jam loceng atau alarm di telefon bimbit untuk membantu anda. Pastikan ia berkualiti.<--- kalo yang secondhand pon xpe kalau korang ni jenis kalo bunyi loceng je campak terus loceng tersebut XD
10. Minta tolong orang lain seperti ibu atau rakan untuk mengejutkan anda. Mungkin minta mereka       simbahkan air atau urut ibu jari anda sekiranya masih sukar untuk bangun! <---kalau tak bangun tu ,InnaLillah


Panduan di atas memerlukan sedikit latihan. Namun insyaAllah, Allah pasti tolong kita sekiranya kita MAHU.

#Saya pun tak buat semua benda ni kalau per sepuluh ni erm ada la dalam 7/10 ^_^

Keheningan Subuh, ia mempunyai rahsia dan kekuatan yang tersendiri.

Berpagi-pagian di awal pagi merupakan amalan salafusoleh dan orang-orang mukmin sejak zaman berzaman. Malah, terdapat suatu rahsia serta kekuatan yang luar biasa bagi mereka-mereka yang membiasakan diri bangun awal di pagi hari.
Mereka adalah insan-insan yang terpilih yang bangun awal sebelum Subuh dan mereka melaksanakan solat Subuh setiap hari ikhlas kerana Allah SWT.
Allah SWT berfirman yang bermaksud :
“ Dan dirikanlah pula solat Subuh. Sesungguhnya solat Subuh itu disaksikan oleh malaikat.”
(Surah al-Isra 17 : 78)


 
 Esok kena bangun awal bertolak untuk pergi jalan-jalan makan angin ( jgn smpai kembung )
InsyaAllah buat sahabat yang disayangi kalau nk BUAH TANGAN / OLE-OLE mesej la neh, boleh je untuk sahabat tersayang ^_^


**************************
 
Pastu ad satu peristiwa, Abang accident la pulak ptg td ngan budak pompuan plak tuh , kesian, tp mmg salh pompuan tu memotong ikut kiri, kete yang dinaiki yang bewarna putih menjadi warna-warni dengan kesan calar-balar motor yang dinaiki oleh seorang pelajar perempuan penuntu UNISZA ,ermm, dah la memotong ikut kiri,kalau nk lintas kot kanan pun double line tgok motor baru lesen L, pergh, banyak mulut betul nak marah-marah orang, MAYBE same-same salahkan :) dh la xbg contact number nk suh ambik motor dia ayah sy pegi repair nasib baik ayh saya pensyarah unisza ada orang dalam carikan,kalo tak motor tu bg ambe jela :P

Takpe Redha je terima hakikat,kenyataan,realiti, benda dah nk jadi kan Allah yang tentukan, :)
Alhamdulillah takde abg sy OK, hehe tp pompuan tu sikit je la sakit kaki,xpe la asal selamat ALHAMDULILLAH :)


************************

 

No comments:

Post a Comment

Kehidupan saya sebagai makhluk Allah di atas muka bumi :)