Tuesday, 11 December 2012

Uhibbuki Fillah :)

Assalamualaikum, 

Wah, lame tak update blog nih ,(BLOG UNDER CONSTRUCTION)
Erm,sejak kebelakangan ni ramai betul orang send message dalam FACEBOOK, tanya awak kawan ngan dia tak?bla,bla,bla ~
Erm,Kawan? Biasa la, Mesra ke? Saya jenis suka bertegur sapa dengan sahabat2 yang saya kenal,saya tak nak putus hubungan macam tu je, nanti dah besar gajah malu pulak nk tegur, saya takut sangat jadi macam tu,

kalau nak berkawan biarla betul-betul, tak payah separuh jalan dah putus hubungan, lain la kalo couple BREAK TERUS AH ! ok, 

HARI SABTU baru-baru ni ad REUNION geng sekolah rendah dulu :) Ok, every year memang kitaorg buat reunion ! korang nk tahu tak hubungan kitaorg tak pernah renggang tau :) kalu ingat-ingat dulu memang la , perang mulut la , macam-macam , hehehe :) SAYA TAK MACAM TU *BUDAK NERD SKIT* hahaha, tapi kalu bab reunion asyik saya je yg mulakan kalu nak harapkan dieorg sampai tahun depan mmg tak buat la~gaduh-gaduh buat kat situ la sini la, bla,bla,bla, tapi memang gaduh-gaduh pon mmg mengakrabkan lagi hubungan kitaorg, entahlah kalau geng EX-6 NAWAWI ni kan , saya memang merasakan hubungan kitaorg ni akan berkekalan , INSYAALLAH, AAMINN:)




 Sabtu baru ni, memang happy-NING , hehe ^_^ 17 org je datang yang lain ada kem imanmuda, hehe, pastu pegi KL,balik KG ,jaga adik and so on, kesian tak boleh datang pulak, tapi tak pe yang datang ni pon dah ok :)

Ada budak ni banyak betul cakap ,  sorang-sorang tegur al-maklumla selama 4 tahun ni 1st time datang kesian kan, xpe asalkan die ingat kat semua orang :)
 Kitaorang makan PIZZA je, dua tahun lepas pun dekat PIZZA jugak, tahun depan kena buat special punya sebab dah nak pegi hala tuju masing-masing dah kan , ermm, camne ye tahun depan? 

Alhamdulillah, bersyukur ada sahabat-sahabat yg sporting sangat2, jangan main2 dengan sahabat-sahabat saya ni, ad bakal hafiz-hafizah :) tengok muka la , awop imtiaz ad,SMKA, sekolah SAINS pun ad :) lain sekolah,lain ilmu dapat,but kitaorang share ilmu, tak baik kedekut ilmu, ILMU ALLAH bagi bukan HAK kita nk kedekut kangg Allah tarik balik, nyesal nangis tak berlagu, :D

  Proses dari teman menjadi sahabat membutuhkan usaha pemeliharaan dari kesetiaan, tetapi bukan pada saat kita membutuhkan bantuan barulah kita memiliki motivasi mencari perhatian, pertolongan dan pernyataaan kasih dari orang lain, tetapi justru ia berinisiatif memberikan dan mewujudkan apa yang dibutuhkan oleh sahabatnya~ Wee , sahabat ku yang diisayangi sekalian :)


 Pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah SAW) kepada anaknya, 
“Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut.”

  • Pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan  jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.
  • Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya) .
  • Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukkan dirimu ia suka menutupinya.
  • Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.
  • Pilihlah sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.

Untuk Sahabat saya, saya mendoakan semoga hubungan kita akan terus berkekalan :)
#kalau ad nak buat nasi minyak nanti pndai2 ah call eh :) InsyaAllah no,saya akan tetap sama :)


Ok, la penat semalam balik KB malam terus balik TRG service kereta and beli barang-barang nk pegi MALAYSIA TOUR for 1 WEEK :) xsabaq ^_^

   

 

No comments:

Post a Comment

Kehidupan saya sebagai makhluk Allah di atas muka bumi :)